Bakunjinovo anarhističko naslijeđe

bakuninDonosimo vam drugo izdanje iz biblioteke „Naši riječki radovi“ i to pamflet o čovjeku koji je prvi usustavio anarhizam kao socijalnu doktrinu, kako bi se mogla započeti širiti među radnicima i ostalim obespravljenim ljudima diljem planete – s ciljem popravljanja njihovog trenutačnog položaja sve do potpunog uništenja svih oblika nametnutih autoriteta i uspostavljanja slobodnog društva.

Radi se o Mihailu Bakunjinu, ruskom revolucionaru koji se vezuje uz razne ustanke, poput; praškog (1848.), drezdenskog (1849.), poljskog (1863.), lionskog (1870.), španjolskog (1873.) i bolonjskog (1874.), te uz organizacije poput; Međunarodnog udruženje radnika (Prva Internacionala, osnovana 1864., čiji je član od 1868. do 1872.), Internacionalnog bratstva, Alijanse za socijalnu demokraciju i Anarhističke Internacionale.

Nama je bitan zbog britke kritike države i upozorenja o „crvenoj birokraciji“, odnosno kritike državnim komunistima da će diktatura proletarijata prerasti u diktaturu komunističke partije i njezinih birokrata, te zbog anarhističke strategije o nužnosti postojanja anarhističke organizacije koja je sposobna utjecati na socijalne pokrete i gibanja, te ih gurnuti u smjeru borbenosti, anti-parlamentarizma, revolucionarnosti i samoupravljanja.

Mi vjerujemo da u čovjeku, čak iako je često loš i glup, ipak živi sposobnost za razum, sklonost ka dobroti… Vjerujemo da se, nezavisno od nekakvog božanskog miješanja, u samom čovjeku nalazi stvaralačka aktivnost i nepobjediva unutarnja snaga – ona je njegova bit i njegova priroda, koja je tokom stoljeća neprestano vukla čovječanstvo k istini i dobru. (iz dokumenata Internacionalnog Bratstva)


bakunjin_pamflet_pdf

Preuzmi u pdf formatu