Protunacionalistička kampanja

zombinacireligija

Kampanja:


Naš neprijatelj nije susjed iz zgrade ili kvarta ili kolega s posla koji se od nas razlikuje na regionalnoj, nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, naš neprijatelj je onaj koji nas ponižava zbog svoje pozicije moći, šef, političar, lokalni tajkun, gradska ili državna vlast. Pravi neprijatelj može utjecati na isplatu ili visinu plaće, uvjete na radnome mjestu, na naše zdravlje, mogućnost školovanja djece, male ili nikakve godišnje odmore, isplatu stana kao da je od suhog zlata, na male i bijedne mirovine, iracionalnu, parazitsku i nepotrebnu birokraciju, na socijalna rezanja i štetne zakone, to je pravi neprijatelj, to je naš klasni neprijatelj.


Tekstovi:


Treba doista biti silno naivan pa ne uvidjeti da “građanski katekizmi” propovijedaju ljubav prema domovini zato da bi ta ljubav služila ukupnim interesima vladajuće klase i održavanju njezinih povlastica, te da pokušavaju, u korist te klase, održati mržnju slabih i razbaštinjenih prema istim takvima s druge strane granica.


 


Nacionalizam je ideologija koja pogoduje vladajućoj građansko-kapitalističkoj klasi, jer guši klasni sukob rada i kapitala, te naglašava solidarnost između bogatih i siromašnih, između tajkuna, političara, kapitalista i najamnih radnika. Također, nacionalizam pokušava zamijeniti ljubav prema rođenom kraju u kojem smo odrasli – „ljubavlju prema državi“, stoga on nije iskreno izražavanje ovog prirodnog osjećaja, već je izraz koji je iskrivljen pomoću pogrešne apstrakcije, a sve u korist izrabljivačke manjine.


 

Materijali u sklopu kampanje:

 • Knjižice (print -> booklet):
 1. Zašto su anarhisti protiv nacionalizma? (Anarchist FAQ) (.pdf)
 2. Protiv nacionalizma u Hrvatskoj (MASA, Rijeka) (.pdf)

 

 • Audio-video uratci:
 1. Uloga masmedija u širenju razdora među narodima

 Kad grafika govori više od 1000 riječi

grafika od 1000 riječi

 • Letci:
 1. Zašto u Rijeci ne možeš biti naci-fašista?  (.pdf)
 • Plakati:
 1. Anarhističko viđenje nacionalizma
 2. Protiv pandura i fašista naša je savjest čista
 3. Antifa zona
 • Grafike:
 1. Internacionalna solidarnost
 2. Generacija koja je preživjela rat
 3. Rat je svađa dvojice lopova koji su kukavice
 4. Ne u mom gradu
 5. Anarhisti protiv nacionalizma
 6. Ispod suknje nacije interesi privilegiranih manjina
 7. Odabrane točke na planeti
 8. Protunacionalistička kampanja
 9. Uvijek možeš reći ne
 10. Internacionalno izrabljivanje
 11. Slijedi svog vođu!
 12. Heimlichov zahvat za fašiste
 13. No pasaran – Rijeka
 14. Zombi naci-religija

 

 


Moderni nacionalizam, koji je pronašao svoju najizraženiju manifestaciju u talijanskome fašizmu i njemačkome nacional-socijalizmu, smrtni je neprijatelj svake slobodne misli. Rasizmu je udahnut život u obliku „znanstvene discipline“, a za „inferiornije rase“, narode, grupe i pojedince postoje samo dva izlaza: istrebljenje ili robovanje. Ovakvoj totalitarnoj tendenciji suprotstavljamo se kao anarhisti, stoga ultra-nacionalističke, neofašističke i neonacističke grupe, koje uvijek imaju potporu vlasti, doživljavamo agentima provokatorima koji na radnim mjestima i u zajednicama unose raskol i provociraju sukob. Uništiti ovakvu totalitarnu tendenciju na anarhistički način, znači suprotstaviti joj se do uništenja na radnim mjestima i u zajednicama, odozdo.


 

Za one koji žele znati više:

 


Tražimo pravo na slobodne odluke svake komune, svake regije, svakog čovjeka; upravo iz tih razlog odbijamo apsurdnu ideju o unitarnoj nacionalnoj državi. Mi smo federalisti, znači – pristalice federacije slobodnih ljudskih grupacija, koje se međusobno ne odvajaju, već koji se združuju u najbolje veze, kroz prirodne, moralne i ekonomske odnose. Jedinstvo kojem težimo je kulturološko jedinstvo, ono koje ide naprijed na najrazličitijim temeljima, koje se temelji na slobodi (…) Neprijatelj je onaj koji iskorištava, organizira proizvodnju i distribuciju u kapitalističkoj dimenziji, čak i ako nas on naziva sunarodnjakom, ili bilo kojim drugim laskajućim epitetom.


 

Preporuke filma:

Vezani članci iz medija:

 

Vezano djelovanje srodnih organizacija/inicijativa/grupa:

 


Ne smijemo zaboraviti kako uvijek imamo posla s organiziranom sebičnošću privilegiranih manjina koje se kriju ispod suknje nacije, kriju se iza lakovjernih masa. Govorimo o nacionalnom interesu, nacionalnom kapitalu, područjima nacionalnog interesa, nacionalnoj časti i nacionalnom duhu; ali zaboravljamo da su iza ovoga skriveni sebični interesi političara koji obožavaju moć i interesi biznismena koji obožavaju novac, za koje je nacija prigodan paravan za skrivanje svoje osobne pohlepe i planova za osvajanje političke moći, daleko od očiju svijeta. Protunaci-MASA-Rijeka
Slobodno umnožavanje, distribucija i korištenje su dozvoljeni.