O nama

MASA Rijeka 2013

Spojem lokalnih radnika i novopridošlih studenata iz Istre stvara se klasno-revolucionarni anarhistički kružok koji prerasta u Lokalnu grupu Rijeka službeno ulazeći u Mrežu anarhosindikalista na 3. Kongresu MASA-e u Zagrebu 21.-22.03.2009.


2008.

Aktivnosti ove grupe možemo pratiti od sudjelovanja u organizaciji i prisustva na samom prosvjedu “Stegnite vi svoj remen bando lopovska!” (5.12.2008.), zatim pokretanjem ulične akcije “Solidarnost s grčkim narodom” (20.12.2008.), te raznim akcijama protiv privatizacije brodogradilišta 3.MAJ (Izvještaj sa protesta brodograditelja u Rijeci (23.12.2008.), Kampanja protiv privatizacije brodogradilišta: Škverovi radnicima!).

Lokalna grupa Rijeka sudjelovala je također i u nacionalnoj akciji solidarnosti (10.01.2009.) pokrenute od strane MASA-e, nakon što je trgovački lanac GETRO otpustio 200 radnika, na poziv jedne otpuštene radnice (Akcije solidarnosti s radnicima i radnicama GETRO-a).


2009.

Također, članovi ove grupe inicirali su i sudjelovali u oba dva vala studentskih blokada na Sveučilištu u Rijeci (4.-5. mjesec 2009. i 11. mjesec 2009.) – blokada koje su za cilj imale suprostavljanje daljnoj komercijalizaciji visokoškolskog obrazovanja i zahtjev za javno financiranim visokoškolskim obrazovanjem (“besplatno obrazovanje)”. Danas članovi Lokalne grupe Rijeka sudjeluju u autonomnom studentskom pokretu – Autonomni studenti, koji je izrastao iz navedenih studentskih blokada i ostalih aktivnosti.


2010.

Članovi i članice Lokalne grupe Rijeka pokrenuli su i riječku kampanju “Stop represiji!“, te pod njezinim imenom organizirali akciju solidarnosti (16.02.2010.) s BG6 ispred Generalnog konzulata Republike Srbije, te bili jedni od organizatora benefit partija (25.02.2010.) za drugove iz Hrvatske i Austrije koji su bili uhićeni i pritvoreni (1, 2) zbog “nepoštivanja suda” tijekom suđenja BG6.


2011.

Lokalna grupa Rijeka inicirala je osnivanje Slobodarskog bloka, oformljenog početkom 3. mjeseca 2011. godine, a poticaj su svakako bili prosvjedi diljem svijeta i Hrvatske – što se tiče Hrvatske, prosvjedi su usmjereni na rušenje Vlade i spriječavanje kresanja socijalnih prava od koje god političke opcije dolazili i stvaranje kulture otpora i solidarnosti među narodom. Slobodarski blok okuplja sve individue koji se slažu s ‘programskom deklaracijom’ bloka, kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, te principima organiziranja i djelovanja.

U sklopu medijskih izvještavanja o prosvjedima i njihovoj dinamici izašao je i intervju (“Političare i gazde na smetlište povijesti”) s članovima Lokalne grupe Rijeka u Novom listu (21.4.2011.).

Slobodarski blok je inicirao stvaranje Koordinacije prosvjeda Rijeka, neformalne inicijative koja koordinira prosvjede u Rijeci (od 8.3.2011.), kroz zajedničku direktnodemokratsku suradnju pojedinaca i grupa koje prosvjeduju u Rijeci. Nedugo zatim, točnije 17.4.2011. Koordinacija se transformira u Mrežu uzajamne pomoći Rijeka (MUP – Rijeka), grupu koja se na ravnopravnim, direktnodemokratskim osnovama bavi problemima u Rijeci, koji se tiču kršenja radničkih i ljudskih prava, egzistencijalnim i bilo kojim drugim problemima koje efikasno možemo riješiti kolektivnom solidarnošću i pomoći.

Početkom 10. mjeseca 2011. grupa otvara izjavom za javnost kampanju: “Ne u Europsku uniju!“, koja se sastoji od informiranja javnosti putem letaka, plakata, naljepnica, te od niza članaka na internetskim stranicama kampanje. Lokalna grupa Rijeka stavlja se na pozicije internacionalizma, stoga nije ni protiv ujedinjene Europe, odnosno grupa je za solidarne veze europskih radnika, seljaka, studenata i ostalih potlačenih skupina u zajedničkim borbama obrane socijalnih, radničkih i ljudskih prava. Kampanje je popraćena i u lokalnim medijima, 01.10.2011. član riječke MASA-e gostovao je u emisiji Radio Rijeke. Vrhunac kampanje bio je prosvjed protiv EU održan 21.01. u Rijeci, o kojem možete više saznati iz najave i samog izvještaja s prosvjeda.

MASA Rijeka radi na antiizbornoj kampanji: “Radnička klasa ne glasa!“, u sklopu koje se oglasila javnosti izjavom” “Stranke su problem, a ne rješenje!” (24.11.2011.), te dvama izvještajima kampanje s ulica Rijeke: 28.11. i 3.12.2011. s kojim je ujedno kampanja i završila. Izvještajima je riječka grupa dočarala angažman na ulicama grada Rijeke u sklopu antiizborne kampanje, prikazujući fotografijama i pisanom rječju plakate, letke, naljepnice, grafite, te izdajući tekst: “Četiri najvažnije razlike parlamentarne i direktne demokracije“.


2012.

Krajem 02. mjeseca 2012. riječka grupa pokreće “Protunacionalističku kampanju”, službeno je otvarajući 20.02. izjavom za javnost. Srž same kampanje je bojazan od novih masovnih ratova, kojima su u prošlosti vladajuće klase rješavale “krize”, žrtvujući milijune ljude za vlastiti ekonomski svjež početak. Također, kampanja ima edukacijski pristup, u kojem se detaljno analiziraju “nacionalnost”, “narodnost”, kulturalne razlike, “nacionalno oslobođenje”, internacionalizam i drugi vezani pojmovi i pojave.

U 8. mjesecu 2012. delegati riječke grupe sudjeluju na internacionalnom anarhističkom događanju (Rencontre Internationale de l’Anarchisme) koje se održalo u Saint Imieru (Švicarska) povodom 140. obljetnice osnivanja Anarhističke Internacionale. Zajedno s drugovima iz Anarchist Federation (Britanija i Irska) i iz Alternative libertaire (Francuska) održavaju predavanje na temu povratka ekstremne desnice i fašizma u Europi i anarhističkog protivljenja nacionalizmu.


2013.

Tom prilikom (izlaganje o ekstremnoj desnici i povratku nacionalizma u St. Imieru) nastaje i prototip analize riječke grupe – “Protiv nacionalizma u Hrvatskoj“, odnosno, izlaganje delegata se nakon par mjeseci pretvara u prošireniji i precizniji tekst i pamflet (13.01.2013.) za potrebe Protunacionalističke kampanje.

Članovi grupe sudjeluju u Occupy prosvjedima u Rijeci (video zapisi: “Urbana buna 15.02.2013.” i “Probudi se! 22.02.2013.“), povodom kojih neki od njih bivaju i nasilno uhićeni, te maltretirani u 1. policijskoj postaji 01.3.2013. Povodom toga javnosti i prijateljima se obraćamo s dva priopćenja: “Masnice s potpisom lokalne vlasti” i “Policijska represija u Rijeci“.

Sada već tradicionalno, 1. maj organiziramo s prijateljima pod imenom Mreže uzajamne pomoći, na kojem dijelimo i prvi broj našeg glasila. A od 24. do 26.5. sudjelujemo na Balkanskom anarhističkom sajmu knjiga u Ljubljani sa svojom distribucijom i koordinirajući tribinu “Nacionalizam na Balkanu” zajedno sa suborcima iz Atene (Grupa slobodarskih komunista i Anarhisti za socijalnu revoluciju). Proizvod tribine, odnosno zaključak je zajednička izjava na temu nacionalizma i anarhističkog kontra-djelovanja. Također, imali smo čast sudjelovati 25.5. “političkoj intervenciji” na ulicama Ljubljane kao zajednica internacionalnih anarhista.

01.7. obilježen je drugim brojem našeg glasila i našim izlaskom iz Mreže anarhosindikalista (MASA), kojeg smo objavili priopćenjem – Kraj jedne faze djelovanja riječke grupe u kojem iznosimo razloge, posljedice i pouke našeg izlaska iz federacije MASA. Od tog datuma naša grupa nosi naziv  Mreža anarhista Rijeka.

logonet2


2014.

Godina 2014. obilježena je narodnim ustankom u BiH s kojim smo se solidarizirali simboličnom akcijom u Rijeci i učestalim prenošenjem informacija o karakteru i razmjeru pobune.

Također, ove godine nismo obilježili 1. maj tradicionalnim prosvjedom, već piknikom, a više o razlozima i kontekstu za takvu odluku pogledajte našu izjavu sljedećem linku (“2014. i 1.maj“).

Represija se od 01.3.2013. nastavila u obliku kaznenog progona za dvoje naših suboraca (za koje se traži 2 godine uvjetne kazne i 8 mjeseci zatvora), o čemu detaljnije možete pročitati u prvom tekstu Inicijative Protiv političke represije u Rijeci (PPRR).

Ono čime bi se htjeli pohvaliti je povijesna analiza na temu Zašto u Rijeci ne možeš biti naci-fašista?, što je samo jedna od antifašističkih aktivnosti naše grupe kao reakcije na pojačavanje nacionalističke propagande i djelovanja na našim prostorima. Zahvaljujući još uvijek razvijenom kukavičluku ljudi s ovih prostora, koji su za realne probleme (poput nezaposlenosti, snižavanja životnog standarda, rezanja socijalnih prava i ostalih pakosti vladajućih) u stanju okriviti seksualne, nacionalne i vjerske manjine.

Na VI. Kongresu Federacije za anarhističko organiziranje (FAO) formalno smo primljeni kao riječka grupa u taj (do tada isključivo slovenski) anarhistički savez, a detaljnije o tom za nas veoma bitnom događaju pročitajte u izjavi za javnost: “Priključenje MASARi u FAO“. Priključenjem u FAO neposredno smo se priključili i Internacionali anarhističkih federacija (IFA), čime se nadamo doprinijeti cilju Internacionale – izgrađivanjem anarhističkih infrastruktura koje mogu parirati državi i kapitalizmu na lokalnoj razini. (Croatian anarchist group joins FAO – Organize! magazine Issue 83 winter 2014)

FAO_logo_2015-hr2


Što su o nama rekli u medijima.