Policijska represija u Rijeci (Mreža anarhosindikalista)

01. ožujka 2013. naši su drugovi izloženi policijskom napadu nakon sudjelovanja na Occupy prosvjedu u Rijeci. Bez ikakvog opravdanja, nakon što su se prosvjednici počeli razilaziti, policajci su nekolicinu napali u mračnoj „Kružnoj“ uličici, prvi u civilu (obučeni u „huligane“) ne pokazujući značke niti navodeći ikakav razlog privođenja, za kojima su stigli i policajci u službenim odorama, te su nasilno priveli prosvjednike (dvoje u lisicama). Ukupno je privedeno 11 osoba koje su zadržane na cca šestosatnom ispitivanju popraćenom psihičkim maltretiranjima. U ovom slučaju policija je prekršila vlastite zakone, jer za legitimaciju – mora postojati opravdani razlog, što privedenim prosvjednicima nije navedeno tokom samog nasilnog privođenja, nego tek nakon ispitivanja – satima nakon uhićenja, kada ujedno bivaju i „službeno uhićeni“. Također, nitko od policajaca u odorama nije odgovarao na učestale upite od strane prosvjednika – za brojem značke.

Zbog direktnog okomljivanja na određene pojedince ovo tumačimo kao unaprijed planirano uhićenje i pokušaj da se sasiječe u korijenu bilo kakvo dizanje glasa protiv sistema u kojem gospodarsko-političke elite vode kolo, pogotovo uništavanje anarhističkog glasa. Tome u prilog ide izloženost članova praćenjima i drugim vidovima kontrole nakon što su izašli iz pritvora, kao i izricanje zabrane o prilasku centru grada – 8 dana od 01.3.2013. Policija trenutno saslušava svjedoke i prikuplja dokaze za suđenje drugovima, dokazi koji idu u prilog privedenima, na „štetu“ policije, zbog kršenja „policijskog protokola“ pri samome uhićenju.

Unatoč svim izašlim dokazima i nasilnom policijskom ponašanju, posredno se pokušava sva događanja svesti na „ekscese mladih pijanaca“, unatoč tome što su privedeni drugovi imali negativne rezultate na alkotestu. Zato želimo naglasiti da ovo niti je eksces, niti je riječ o pijanim ljudima s viškom vremena, nego o radnicima i studentima koji pokušavaju izmijeniti svijet u smjeru ekonomske, društvene i političke ravnopravnosti, u kojem će živjeti njihova djeca i djeca policajaca koji ih u ime Države tuku po ulicama.

Jasno nam je da su potrebne žrtve pri izgrađivanju radničkog, seljačkog i studentskog pokreta inspiriranog anarhističkim idejama, ali to ne znači da ćemo šutjeti kada se nad nama počne vršiti represija. Policijsko zastrašivanje neće proći! Solidarno smo uz Rijeku.

 

Mreža anarhosindikalista

14.3.2013.