Masnice s potpisom lokalne vlasti (Direktna akcija, ASI)

Prenosimo u cijelosti članak iz Direkte akcije (ASI, Srbija)

masnice s potpisom lokalne vlasti

Masnice s potpisom lokalne vlasti

 

Ono što lokalna vlast i policija nisu očekivali je gnjev koji se polagano, ali sigurno nakuplja u narodu, što zbog sve gorih uvjeta života, što zbog ovog divljačkog postupanja s prosvjednicima na ulici i u policijskoj postaji. Policija je vidjela koliko se namučila samo s jednom djevojkom koja se usudila usprotiviti politici vladajuće klase Rijeke i Hrvatske, neka si promisle što će se dogoditi kada se na to odluče šire narodne mase. Njihovo zastrašivanje neće proći!

 

Gospodarsko-politička elita u Hrvatskoj odlučila je ubrzati rezanje socijalnih prava po nalogu MMF-a pa su se uz radnička prava našla na udaru i javna dobra. Nešto što bi trebalo pripadati svima rođenjem, poput jezera, rijeka, mora, šuma i njezinih plodova, pokušava se pretvoriti u privatno vlasništvo i privilegiju bogatih i moćnih. Taj pokušaj je bio negativni impuls koji je na ulice izvukao pokret Occupy i Anonymous Hrvatska. Pokret koji si za cilj postavlja razvijanje samosvijesti i kulture otpora u zajednicama, ulicama i na radnim mjestima. Također, snažni naglasak stavlja na ravnopravnost, slobodu i socijalnu pravdu.

Istovremeno, približavanje službenog ulaska Hrvatske u Europsku uniju (01.7.2013.) popraćeno je ubrzanim povećanjem nezaposlenosti, osobito mladih, deložacijama obitelji iz stanova po nalogu banaka, ali i socijalnim prosvjedima. Prosvjedima koji su započeli kao odgovor na pokušaj privatizacije javnih dobara, ali su se ubrzo pretvorili u prosvjede protiv gospodarsko-političke elite i svih njezinih planova da nam zagorča život i vrati nas jedno stoljeće u nazad.

U tom svijetlu održan je prosvjed u Rijeci 01.3.2013., koji je završio napadom policije na prosvjednike na nekoliko lokacija u gradu. Pričekali su da se masa raziđe i onda su u mraku riječkih uličica poput hijena, prvo kao policajci u civilu obučeni u „huligane“, a zatim i kao „službene osobe“ – napali prosvjednike i nasilno ih priveli u lisicama. Privedeno je 11 osoba koje su zadržane oko 6 sati u 1. policijskoj postaji gdje su prolazili kroz detaljna ispitivanja i psihička maltretiranja. Ono što je posebno mučno je bio njihov odnos prema privedenim djevojkama, koje danas imaju masnice od privođenja i psihičke traume od seksualnih vrijeđanja na ispitivanju. Rečenica koja će ostati posebno zapamćena je izašla iz usta krim. inspektora privedenoj djevojci – zanimalo ga je „kako bi izgledalo spolovilo u njezinim ustima“.

U Rijeci se bliže lokalni izbori, gdje se vlast nije mijenjala već 20-ak godina – što je čini naizgled sigurnim uporištem vladajuće stranke SDP-a. Stoga, potpuno je ispravno za pretpostaviti kako je direktiva o pokušaju prekidanja prosvjeda pod svaku cijenu i zaplašivanja prosvjednika došla od struktura lokalne vlasti. Ono što lokalna vlast i policija nisu očekivali je gnjev koji se polagano, ali sigurno nakuplja u narodu, što zbog sve gorih uvjeta života, što zbog ovog divljačkog postupanja s prosvjednicima na ulici i u policijskoj postaji. Policija je vidjela koliko se namučila samo s jednom djevojkom koja se usudila usprotiviti politici vladajuće klase Rijeke i Hrvatske, neka si promisle što će se dogoditi kada se na to odluče šire narodne mase. Njihovo zastrašivanje neće proći!

 

 Izvor: broj 48, Direkta akcija (ASI) – 7.3.2012.