Civilni sektor – trojanski konj kapitalizma

bakuninDonosimo vam tekst makedonske anarhističke grupe Crni blok, s kojom smo prije koju godinu imali intenzivnu suradnju i često se susretali na balkanskim i međunarodnim druženjima. Nas nisu spajale isključivo prijateljske veze, već smo s tom grupom dijelili i dosta političkih analiza društva u kojem se nalazimo. Iz tog razloga odlučili smo izdati njihov tekst, minimalno ga prilagođavajući za naše podneblje kako bi isti bio što bolje prihvaćen i razumljiv.

Radi se o raskrinkavanju „civilnog sektora“ kao još jednog polja zamagljivanja i otupljivanja borbe protiv klasnog društva. Ljudi često misle kako je s kritikom stranaka i žutih sindikata (birokratskih i neefikasnih) priča o uzaludnim metodama otpora završena, no varaju se, tom popisu treba dodati i registrirane nevladine udruge koje sačinjavaju „civilni sektor“. Na sličan način kako naše kritike parlamentarizma i foteljaškog sindikalizma uvijek sadržavaju i alternativu, prijedlog za drugačije djelovanje, tako i tekst u nastavku nakon kritike civilnog sektora nudi drugačiji model djelovanja – točnije, direktnu akciju.

Što je NGO sektor, kakva je njegova struktura, koji su njegovi ciljevi, tko ga financira, koji su rezultati njegovog postojanja, zašto nije nikakva prijetnja i zašto nije nikakva alternativa efikasnoj borbi za slobodu, detaljnije je objašnjeno u sljedećem tekstu.

ngo_net

Skini PDF!


Povezani članci:

Bakunjinovo anarhističko naslijeđe (listopad, 2015.)
Izdavaštvo (MASARi)