Izvještaj anti-parlamentarne kampanje 2015. (Pula & Rijeka)

parlamentarni_proces

Ove 2015. godine parlamentarne izbore u studenome dočekali smo uličnim akcijama vješanjem transparenata u Puli (25.10.) te istim akcijama u Rijeci (5.11.) pridodajući tome lijepljenje plakata na posjećenijim punktovima u Rijeci kao što su tržnice i okupljališta mladih. Naš poziv na bojkot izbora nije nikada bio poziv da se ostaje u svojim domovima, već da se djeluje na mjestima gdje radimo, živimo, školujemo se, time sebe i druge podsjećajući kako je najefikasnija metoda djelovanja direktna akcija, mimo šefova, sindikalnih birokrata, političara i njihovih stranaka, studentskih i učeničkih predstavnika te predstavnika vlasti na lokalnoj i državnoj razini. Metoda koja nam omogućuje da individualno i kolektivno učimo na vlastitim greškama i uspjesima, time postajući aktivno biće zajednice koje preuzima odgovornost za sebe svaki dan. Na taj način prepoznajući u drugima ravnopravne suradnike s kojima možemo ovdje i sada pokazati drugačiji model djelovanja i ponašanja u društvu koje sputava samoinicijativu i međusobnu solidarnost. Foto izvještaj slijedi u prilogu, a ove godine želimo istaknuti jedan tekst kojeg preporučujemo za čitanje, stoga uz link na njega izvlačimo po nama glavne crte članka Hrvoja Jurića – Glasanje bezglasnih.

Opozicija nisu ni “treći putovi” na kojima bivši članovi SDP-a, HDZ-a i drugih interesnih grupacija ili kriminalnih organizacija traže novu tržišnu nišu, premda i dalje zastupaju parole, programe, stavove i vrijednosti matičnih partija. Istinska opozicija nisu (…) ni novije “aktivističke stranke”, oni koji su pobrkali građanski angažman (kroz direktne akcije, grassroot-inicijative, sindikate, nevladine organizacije, itd.) s takmičenjem u sferi tzv. visoke politike, gdje prazni spektakl i obilan novac nužno korumpiraju izvorne i iskrene motivacije i intencije, te uludo troše vrijeme, energiju i sredstva koje bi se moglo uložiti u organiziranje dezorganiziranih nezadovoljnika mimo oficijelnog političkog teatra.

Istinska opozicija bili bi samo oni koji osporavaju i odbijaju ovaj politički sistem, “antidemokratski demokratizam”, te se politički aktiviraju na drugom planu, u najširem smislu riječi “politički”, vraćajući politiku njenom izvornom značenju – zajedničkom, horizontalno strukturiranom bavljenju javnim stvarima i općim dobrom. Drugim riječima, istinska opozicija bio bi izvanparlamentarni i antiparlamentarni, direktnodemokratski nastrojeni, organizirani politički pokret onih koji ne pretendiraju postati vladari niti svojim participiranjem davati legitimitet ovim ili onim vladarima.

Što onda da se radi sada, u ovu ili neku drugu “izbornu nedjelju”? Poruka je jednostavna: Ne glasaj! Ali istovremeno treba reći: Poduzmi nešto! Ne glasaj, ali ne budi apolitičan. Daj otkaz oligarsima, partitokratima i onima koji ih, iz vlastitog interesa ili vlastite zbunjenosti, podržavaju, te učini nešto drugačije od onog što se danas nudi pod imenom politike, demokracije, izbora, društva pa i života, nešto što će barem malo destabilizirati sistem reprodukcije svakodnevnog, društvenog i političkog života. Poduzmi nešto u svom kvartu, na svom radnom mjestu, u svojoj školi ili na fakultetu… gdje god si zoon politikon. (Glasanje bezglasnih, Hrvoje Jurić)

Ovogodišnju našu izjavu protiv izbora „Uskraćujemo svoj glas“ možete pročitati ovdje. Za više prigodnih grafika i fotografija s akcija pogledajte foto album na FB-u Anti-parlamentarni kutak, a sve materijale kampanje pogledajte na našem blogu pod Anti-parlamentarni portal.

PozizRijeke

Pozdravi iz Pule

Vlast se mijenja - država ostaje ista

Glasački listić ignoriraju - tvoj otpor ne mogu!

Bojkot izbornog cirkusa

Ne podmeći leđa zmijama u borbi za vlast

Stranke su problem, a ne rješenje

Bojkot_GlasIstre


Povezani članci iz Anti-parlamentarne kampanje:

Alternativa parlamentarizmu: