Protiv G7 (6. i 7. lipnja 2015., Bavarija)

6. i 7. lipnja 2015., održava se sastanak G7 u Elmau dvorcu u Bavariji. “Grupa 7” sastoji se od najindustrijalirizanijih zemalja svijeta: SAD, Francuska, Italija, Kanada, Velika Britanija, Japan i Njemačka. Ako je vjerovati njemačkoj federalnoj vladi, glavni fokus ovogodišnjeg sastanka bit će inozemna, sigurnosna i razvojna pitanja. Mi namjeravamo poremetiti taj sastanak masovnim protestom.

G7 se ponašaju kao svjestki predstavnici, ali oni nemaju nikakvog demokratkog legitimiteta. Protu-provjedi nisu dobrodošli, a prosvjedi su nasilno suzbijani. Članice G7 govore o ljudskim pravima, a istovremeno prouzročuju smrt tisuća izbjeglica svojim graničnim režimom. Govore o razvojnoj pomoći, a istovremeno proizvode globalnu nepravdu i siromaštvo svojom neokolonijalnom eksploatacijom. Troše stotine bilijuna na naoružavanje kako bi osigurali „mir“, i žele zaštititi okoliš, koji svakodnevno uništavaju. Ukratko: članice G7 vrlo jasno pokazuju da su Države prve i najveće institucije opresije i dominacije.

1021618916

Što mi želimo

Dug je popis onoga što zamjeramo G7. Mogli bismo dodati mnoge aspekte, i govoriti o čitavom rasponu naših ideja i ciljeva, ali ovdje ćemo se zadržati samo na nekim centralnim točkama:

Kao anarhisti ujedinjeni smo u cilju stvaranja respektabilnog, nenasilnog i anti-autoritarnog društva baziranog na solidarnosti, odnosno: cilj je emancipatorno društvo. U postojećem sustavu nije moguće takve ideje provesti u praksu, stoga što u kapitalizmu prioritet nisu potrebe svih ljudi, već maksimiziranje profita u svim životnim aspektima.
Kako bi se što više približili slobodnom društvu, moramo razviti kritički pogled na autoritarne odnose, kao i na sve mehanizme opresije u našoj svakodnevici, kako bi ih u konačnici mogli prevazići. Pri tome se ne zadovoljavamo sa zahtjevima za manje radnih sati, neograničenim pravom stanovanja, jeftinijim stanovanjem ili besplatnim obrazovanjem – mi zahtjevamo materijalno, kulturno i društveno bogatstvo za sve.

Život koji priželjkujemo mora biti izgrađen na solidarnosti i samo-određenju, na poštovanju i jednakosti. Sigurno je da smo još daleko od tog cilja, ali sve nade i vizije nosimo u sebi.
Kako bismo se približili našim ciljevima, počnimo trenutno stvarati alternativne strukture, korak po korak. Suočavamo se sa razočaranjima, odbacujemo ih na mnoge načine, i počinjemo učiti donositi kolektivne odluke izbjegavajući laktarenje i prevlast većine prakticirajući dobar konsenzus.

Kako bismo prevazišli postojeće hijerarhije i opresivne strukture, moramo ih najprije moći prepoznati, a isto tako i svoju ulogu unutar njih. Mi želimo suzbiti hijerarhiju, koja dijeli ljude na one moćne, i one nemoćne, na grupe sa višim, i grupe sa nižim statusom.
Zato moramo biti aktivni.

Akcije vezane za G7 summit biti će javni prosvjedi, jer ovo nije kraj priče.

Anarhistički/anti-autoritarni blok

Glavni protest održati će se u Garmisch-Patenkirchenu 6. lipnja. Želimo da anarhističke ideje budu vidljive i da nas bude mnogo. Iako ćemo, naravno, iskazati solidarnost svima onima koju budu htjeli sa nama blokirati ili spriječiti summit, naš fokus je na preispitivanju autoriteta i, općenito, predstavničkog sistema. Nećemo formulirati nikakve zahtjeve prema sedam velesila – mi samo želimo da nestanu.

Pozivamo sve anarhiste da sudjeluju u anti-autoritarnom bloku. Nadamo se jakom i odlučnom bloku koji će prenijeti poziv za slobodom i solidarnosti u svijet. Priželjkujemo blok koji će riječima i djelima prenijeti anarhističke i emancipatorne ideje na kreativan i raznovrsan način. Istovremeno, naš blok će biti i zaštićen prostor gdje manje iskusni ili manje akcijski orijentirani aktivisti neće biti prepušteni sami sebi. To će također biti i prostor zaštite od možebitnih činova nasilja od strane države, jer ćemo brinuti jedni o drugima. Nećemo se upuštati u beznačajne igre s policijom. Molimo vas da se pripremite shodno tome i da formirate grupe afiniteta!

Protestni kamp

Uz aktivni dio, planiramo i razne info stolove, diskusije i radionice u kampu. Naravno da ste pozvani pomoći nam, participirati ili se samo pojaviti.

Dođite i pridružite se akciji protiv G7!