Buvljak bez novca u Rijeci

buvljakSamoorganizacija i neformalno jačanje uzajamne pomoći kao alternativa kapitalizmu i državnim institucijama

„Radi, zaradi, potroši, umri. Pri tom šuti i trpi. Ako si nezadovoljan/na, krivi su ti Srbi, pederi i imigranti. Ne oslanjaj se na nikoga, svi će te iskoristiti. Čovjek je čovjeku vuk.“ Ne prihvaćamo to. Ne želimo podmazivati stroj koji nas gazi, i tjera nas da se gazimo međusobno.

Odbijamo principe koji su nam nametnuti kapitalizmom i tržišnim natjecanjem. Umjesto toga, predlažemo SOLIDARNOST, uzajamnu pomoć i samoorganizaciju. Takav čin je ujedno bojkot nametnutih vrijednosti, kao i primjer onih koje nas mogu osloboditi.

U Rijeci se već skoro dvije godine (od travnja 2014.) održava Buvljak bez novca. Kažemo buvljak, ali radi se o pravom nedostatku bolje riječi. Riječ je zapravo o praktičnoj primjeni ekonomije viškova. Nema trgovine, pa čak ni trampe. Što ti je viška, ostaviš – što ti treba, uzmeš. Išta ili ništa. Svi se međusobno darujemo. Tako se povezujemo, ne samo radi potrebitosti, već dijelimo probleme i iskustva. Znanje. Iskorjenjujemo osjećaj bespomoćnosti, a „nemogućnost“ promjene društva na bolje pretvaramo u priliku. Pomažemo si i jačamo se međusobno nudeći alternativu koruptivnom profitnom sistemu i njegovim provoditeljima – državi, bankama, političarima… Jer, u vremenima društvene krize ne preostaje nam ništa drugo nego osloniti se jedni na druge. U tom smislu, buvljak služi kao mreža za komunikaciju u zajednici.

Buvljak se realizira samoorganizirano, samofinancirano i neadministrativno. Jednostavno, pojedinci za zajedničkim ciljem i voljom. Prvih godinu dana se održavao jednom mjesečno, a zatim rijeđe, ali uz pojačanja. Kao autonoman kolektiv, umrežili smo se i s drugim takvim neformalnim kolektivima s kojima dijelimo vrijednosti (Hrana ne oružje, Autonomni studenti, Red Rays), pa su tako buvljaci prerasli u poludnevno druženje uz besplatnu, robu, topli obrok, knjige, radionice i igraonice. A sve iz principa.


Facebook fan page