Tajkuni i turizam ili borbeni sindikalizam

Podržali smo 15.02.2018. prosvjed “Ne damo Uljanik, ne damo Pulu” u organizaciji istoimene inicijative u Puli, transparentom i sa 100-tinjak podijeljenih letaka, kao reakcija na najavu restrukturiranja brodogradilišta koje donosi otpuštanja za 1100 radnika – 750 u Puli i 350 u Rijeci, te prenamjenu brodogradilišta za izradu i održavanje luksuznih i manjih brodova. Od starih znanaca posebno nam je drago bilo vidjeti Regionalni industrijski sindikat, a i uvijek je lijepo čuti Zbor Praksa kako pjeva. Okupilo se između 300-tinjak ljudi, a inicijativa je dobila podršku i dolaskom sindikalista i radnika iz Slovenije. (Pula, Hrvatska)


Pasivni i nepovjerljivi jedni prema drugima u našim zajednicama i na radnim mjestima omogućujemo vlastodršcima da donose odluke mimo nas. Vodeći se profitom, interesima pojedinaca i pohlepom, vlastodršci donose odluke na štetu većine – pogodujući biznismenima pritom nama ostalima snižavajući kvalitetu života, prava i slobode.

Situacija u brodogradilištu Uljanik podsjeća i na ostatak društva, međusobno podijeljeni, bez postojanja kolektiva u kojem se mogu susretati kao ravnopravni sudionici te koji služi za slobodan protok informacija, međusobnu podršku i mobilizaciju – radnici su prepušteni na milost i nemilost sindikalnih birokrata, koji su preuzeli ulogu političara na radnim mjestima, štiteći uprave i pasivizirajući radnike.

Pošto vidimo u kojem smjeru društvo ide ako se prepušta pasivnosti i da oni najgori među nama koriste situaciju kako bi što više ugrabili, svjesno smo dio društvene tendencije koja želi vratiti živost, znatiželju, kritičnost, otpor i solidarnost među ljude.

Imamo pravo utjecati na smjer društva i biti uvjereni kako gospodarsko-politička elita ne misli na potrebe cijele populacije, nego samo onih čiji se glas čuje zbog količine novaca na računu i umreženosti privatnih interesa. Imamo pravo intervenirati kada mislimo da naše zajednice i radna mjesta mogu biti bolje upregnuta nego kao turistička destinacija za elitnu klijentelu na periferiji Europske unije.

(tekst letka dijeljenog na prosvjedu)


(album fotografija)


Povezane stranice: