Izvještaj s balkanskog i mediteranskog anarhističkog skupa u Grčkoj (10., 2015.)

Sveučilišne diskusije

Bili smo u Grčkoj na dva anarhistička skupa, na balkanskome u Solunu koji se odvijao od 11. do 14. listopada s temama; studentski i radnički pokret protiv restruktuiranja, antifašizam i antimilitarizam, izbjeglička kriza i kapitalistička eksploatacija, društveni otpor i samoorganizirane strukture, parlamentarna prevara (Syriza) i socijalni pokreti u Grčkoj. Izlagali su prijatelji i suborci iz Rumunjske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Italije, Turske i domaćini iz Grčke. Uz skupove koji su se odvijali u socijalnim centrima anarhista („Sabot“) i okupiranim predavaonicama na sveučilištu, održao se i prosvjed solidarnosti sa žrtvama masakra u Suruçu (Turska) napadnutih od strane ISIS-ovaca. Nas je za spavanje ugostio skvot “Crni mačak” jedan od najstarijih skvotova u Solunu, koji je nekada bio „politički skvot“ (uz smještaj za sudionike pokreta nudio je i politički sadržaj, misleći pritom na organizaciju diskusija, radionica, priprema za proteste, kampanje, inicijative i dr.). Večernja druženja provodili smo po skvotovima, anarhističkim kooperativama i studentskom klubu, te u kafićima vođenih od strane anarhista („Steki modi“) ili pak u onima koji simpatiziraju pokret.

Drugi, mediteranski skup je trajao od 9. do 18. listopada po cijeloj Grčkoj (Atena, Solun, Patras, Iraklio, Rethymnon) s izlagačima iz cijelog svijeta, ali sa svojim vrhuncem na Kreti u Hanji od 16. do 18. listopada gdje smo ugodno boravili u skvotu “Crna ruža”, bivšoj otomanskoj palači i sjedištu fašističkih režima gdje je nekada bila režimska administracija i prostorije za mučenje protivnika sistema. Glavne teme su bile izbjeglička kriza, prijetnja religijskog fundamentalizma, borba za demokratski konfederalizam u kurdskim regijama, ekonomska kriza, energija i geopolitika, nezaposlenost i bijeda, porast nacionalizma na Balkanu, vojni sukob na krimejskom poluotoku, borba protiv ekološkog uništavanja, status žena na Bliskom Istoku, porast samoorganiziranih zajednica, državna represija, solidarnost sa zatvorenim anarhistima i borba anarhista u pojedinim državama. Diskusije su održavane u svotu Crna ruža, ali i u okupiranim predavaonicama na fakultetu. Nije se samo diskutiralo, stoga se uz navedeni program održao i protest solidarnosti s izbjeglicama blokirajući promet ulicama grada Hanje.

Za podvući neke zaključke oko skupova i protesta potrebno je reći kako su oba dva događaja organizirana od strane anarhističke kampanje internacionalne solidarnosti “Tri mosta”, što bi značilo u organizaciji grčkih drugova i Anarhističke Internacionale (IFA-IAF). Anarhisti imaju snažna uporišta među studentima te naviku da okupiraju fakultete i predavaonice za vlastite potrebe, stoga uz studentske klubove koji izražavaju snažnu simpatiju za pokret često se događaju okupacije fakulteta kao izraz političkog protivljenja potezima države, ali i kao izraz potrebe za prostorom na kojemu policija nema jurisdikciju. Što se tiče fizičke spreme, anarhisti mješovite borilačke sportove smatraju sastavnim dijelom svog pokreta, stoga se mogu često vidjeti u skvotovima i socijalnim centrima teretane i borilački klubovi koji bez diskriminacije pripremaju muške i ženske sudionike pokreta. Zadnja stvar koju treba spomenuti su ulice, one nisu samo teren fizičke borbe i blokiranja normalnog funkcioniranja sustava, već i oglasna ploča pokreta. Stoga, one su preplavljene plakatima, šablonama i grafitima koji najavljuju proteste, događaje ili pak anarhističke stavove o općim i aktualnim temama koje okupiraju društvo.

Za izvještaj s fotografijama pogledajte naše FB stranice MASA (Rijeka)!

Report from the Thessaloniki Balkan Anarchist Meeting

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Statement of the Mediterranean Anarchist Meeting