Dimna zavjesa političara i tajkuna

ne jebu te LGBT

Imamo priliku svjedočiti tome kako u zadnje vrijeme vladajući progovaraju kroz svoje „desne“ i „crkvene organizacije“, pretvarajući ekonomska i gospodarska pitanja u seksualna i nacionalistička. Da budemo precizniji, nezaposlenost (više od 50% mladih nezaposleno, a broj nezaposlenih odavno prevalio 350 000 – ne ubrajajući sve radno sposobne u Hrvatskoj koji nisu prijavljeni), rasprodaju javnih dobara (u procesu privatizacija vode), uništavanje zadnjih iole značajnih industrija (brodogradnja), svakodnevno srozavanje životnog standarda i socijalnih prava – maskiraju manipulirajući emocionalnim reakcijama ljudi na temu ćirilice i gay brakova.

Na taj način, barem trenutno, kupuju sebi vrijeme jer se nagomilana frustracija u narodu još uvijek ne fokusira na uzroke problema (neoliberalnu politiku i njezine izvršitelje – političku i financijsku elitu, narodski govoreći na „političare, tajkune i banke“). Da stvar bude još odvratnija, nakon što su orkestrirali napade na „manjine“ (nacionalne i seksualne), isti vladajući sa svojim „lijevim“ i „liberalnim“ organizacijama zauzimaju „antifašistički“ i „ljudsko-pravaški“ stav, time stvarajući lažni izbor između dvije kapitalističke strane. Kapitalizma koji poprima agresivni i ultra-nacionalistički stav i kapitalizma koji se brine za „manjine“ i „ljudska prava“. Shvaćaš li da te obje vrste kapitalizma stavljaju u poziciju gubitnika? U poziciju neizvjesnosti glede radnog mjesta, nemogućnosti plaćanja režija i stavljanja kruha na stol.

Drugim riječima, ako zaista želiš biti anti-sistemski raspoložen, ne smiješ dozvoliti da te predstavljaju stranke (bilo lijeve ili desne), niti Crkva, te da se stavljaš u poziciju da biraš između dvije lažne frakcije vladajućih. Ako ti je pun ku*ac što te tretiraju kao stoku, ne misliš li da je pogrešno i pizdunski iskaliti se na „pederima i Srbima“? Jer ako i malo razmisliš, ne jebu te pederi i Srbi, već država i kapitalizam. Kao anarhisti imamo dužnost stati uz napadnute „manjine“ i braniti njihovo pravo na postojanje i ravnopravnost. Samo što mi znamo da su zakoni mrtvo slovo na papiru (npr. u zakonima stoji da imamo pravo na plaćeni rad, a znaš i sam kako to stoji u praksi), stoga se usredotočujemo na društveno prihvaćanje LGBT zajednice i nacionalnih manjina, među našim prijateljima, poznanicima, obiteljima. Usredotočujemo se na to da stvaramo društvene prostore gdje ne postoje „manjine“, već samo bogatstvo u različitim kulturama i individualnim izborima – koji ne idu na štetu drugih.

Neka ti bude u potpunosti jasno kako god da rezultat referenduma ispao, ono što je bitno je realno društveno stanje što se tiče “manjina” i fokus svih nas “malih ljudi” na zbiljske uzroke problema – sustav podređen profitu nekolicine i vlast čovjeka nad čovjekom.

Mreža anarhista Rijeka

 

kao anarhisti

Kao anarhisti imamo dužnost stati uz napadnute „manjine“ i braniti njihovo pravo na postojanje i ravnopravnost.

Usredotočujemo se na to da stvaramo društvene prostore gdje ne postoje „manjine“, već samo bogatstvo u različitim kulturama i individualnim izborima – koji ne idu na štetu drugih.

2 Comments

  1. Posted 28/11/2013 at 22:43 | Permalink

    Sve ok osim jedne činjenice – prevelik je naglasak na negativan učinak kapitalizma i neoliberalizma. U Hrvatskoj ne postoji kapitalizam o kakvom govori teorija, pogotovo ne neoliberalizam. Sve zlo koje se događa u RH generira država. Kod nas je golema većina gospodarstva i dalje pod direktnim utjecajem države i državnog aparata – šume, poljoprivreda, proizvodnja energije, itd itd. Čak i financijski sektor; banke su prodane, ali kontrolu drži FINA i HNB koji su zajedno moćniji od medijski prisutnijih svih banaka zajedno. Dakle, da skratim nepopularnu priču, država, birokracija, politika – neoliberalizam je na ovom području još u pelenama i ne smatram ga nikakvim klasnim neprijateljem! Živjeli

  2. Posted 02/02/2014 at 10:57 | Permalink

    Ne bi se složili da stavljamo prevelik naglasak na kapitalizam kao puzrok za svakodnevno snižavanje životnog standarda za većinu populacije. To o kapitalističkoj teoriji i kako ovo što mi imamo nije pravi kapitalizam možeš staviti mačku pod rep. Anarhisti u državi i kapitalizmu detektiraju uzroke bijede, siromaštva i neravnopravnosti i kao takve ih gledaju kao klasne neprijatelje. Neoliberalizam je kapitalizam sa zubima, agresivno napredovanje u ime profita. Predlažemo da ime bloga promijeni u nešto drugo, jer ovako ljude samo dezinformiraš i buniš oko pojma anarhije.

2 Trackbacks

  1. […] Mreža anarhista Rijeka […]

  2. […] Dimna zavjesa političara i tajkuna. […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*